近代家庭機器のデザイン史
日本における鍋の近代化を事例として 近代家庭機器のデザイン史

概要

日本の家庭で使われる鍋はこの100年の間に大きく様変わりした。他の多くの日用品と同様に、鍋は近代化、西洋化し、現在では西欧諸国の鍋と大きな違いはないように見える。しかし、より詳細にみるとその発展過程にはいくつかの重要な相違が発見できる。本稿ではこの発展過程に注目し、そのデザインの変化をもたらした背景からの説明を試みる。

鍋の近代化は明治の開化のころに起こり、西洋型の鍋が導入されはじめた。鍋素材もそれまでの伝統的な鉄鋳物からしだいに板金材に転換し、1930年代までには琺瑯鍋とアルミ鍋が市場の大半を占めるまでになった。鉄鋳物鍋メーカーとアルミニウム鍋メーカーそれぞれの歴史を比較してみると、本来的に保守的な性質を持っている鋳物鍋メーカーが市場の変化についてゆけなかったことが解る。第二次世界大戦中においては鍋メーカーは軍需工場に変わり、鍋産業の構造的変化が促進されることになった。

1900年から1970年にかけて日本の鍋にみられたデザイン変化については、鍋のいくつかのデザイン要素(鍋底の形状、鍋の大きさの範囲、片手鍋か両手鍋か、鍋材の厚さ)を通して考えることができる。これらの要素に起こった変化は、その背景要因の変化(調理用の燃料・熱源、家族の大きさ、料理法、鍋の「美観」への求めなど)を反映している。第二次大戦後になると、各家庭に保有される鍋の数は著しく増加した。この理由としては今日の日本料理の折衷的性格、鍋を贈答に用いる習慣が挙げられる。

以上のような鍋のデザイン変化に注目することを通して、近代における家庭機器の進化が、産業の変化と慣習的な日常生活の変化とを反映していることを具体的に示すことができた。

Summary

Japanese pots and pans have totally changed in the past one hundred years. They have been modernized and Westernised as have many other everyday artifacts and today, they are few obvious differences with the West. With a closer look, however, we do find some significant difference in their development process. In this paper, I trace these processes and try to account for their design changes through their background.

From the beginning of modernization in Meiji Era, western style pans were introduced. The material of pans gradually changed from cast-iron into sheet metal, and porcelain enamel pans and aluminium pans dominated the market by the 1930s. The history of manufacturers of cast-iron pans, and of aluminium pans shows the conservative nature of cast-iron manufactures which could not catch up with the market change. During the Second World War, the manufactures of pots and pans were converted into munitions plants, and the structural change in the industry was hastened.

The design changes of pots and pans around 1900 to 1970 are explained through some design elements; bottom shape, size range, single or double handles, and wall thickness. The changes of these elements reflect the changes in the background factors; fuel for cooking, family sizes, the way of cooking, and requirement for the appearance of pans. In post war years, pans possessed in each household increased by the eclectic nature of the present Japanese cooking and by the custom of gifts.

(第3回アジアデザイン会議1998台湾大会において発表)